Mexiko: struktur av offrade människo-kranier visar sig tillhöra även kvinnor och barn

I dagens Mexico City, aztekernas Tenochtitlan, har arkeologer nyligen undersökt en ansamling av människoskallar intill stadens välkända Tempel Mayor. Den makabra strukturen finns beskriven i historiska källor av conquistadorerna på 1500-talet, men i dessa har skallarna förmodats tillhört endast manliga krigare. Undersökningarna visar nu dock att även kvinnor och barn finns representerade, något som ställer uppfattningen om aztekernas offer på ända. Hittills har 700 skallar tillvaratagits, men då undersökningen fortfarande är igång förväntas siffran stiga.

Nedan en video från Washington Post

Undersökta skallar från såväl män, kvinnor och barn. Foto: Henry Romero/Reuters

Läs artikeln: https://www.washingtonpost.com/news/retropolis/wp/2017/07/04/archaeologists-unearth-a-500-year-old-tower-of-skulls-and-another-gruesome-aztec-mystery/?utm_term=.de0cb6059f8c

Azteker är ett samlingsnamn för mesoamerikas befolkning under 1300-1500-talet vars mest betydelsefull statsstat var Tenochtitlan som föll för spanjorerna 1521. Staden var ett religiöst och politiskt centrum och dominerades av det stora templet, Tempel Mayor, vilket var helgat åt krigets och regnets/jordbrukets Gud och började byggas någon gång i slutet av 1300-talet. Idag finns rester av Tenochtitlan i Mexico City, där man årligen gör nya arkeologiska fynd.

En modell av 1400-talets Tenochtitlan från Mexico Citys Nationalmuseum.

Läs mer: http://www.ancient.eu/Tenochtitlan/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
(Visited 116 times, 1 visits today)
Dela och interagera
0

Kommentera

Facebook
Facebook
Instagram
Följ oss