Arkeloggen tipsar: Filosofiska rummet om forskning som inte når utanför akademins stängda dörrar

I veckans avsnitt av Filosofiska rummet i P1 avhandlas en ny bok som diskuterar forskning, främst humanistisk sådan, som kritiseras för att helt eller delvis sakna samhällsvärde men som framför allt sällan ens kommer skattebetalarna till del.
Arkeologer har förmånen att vara del av en vetenskap som är mycket bra på den så kallade tredje uppgiften, att förmedla sin verksamhet till allmänheten. Trots detta omsluts ändå en stor del av vår forskning av den större akademiska diskursen där en stor del av rönen når en mycket liten publik. Frågan om, och isåfall vilken, forskning som har större samhällsvikt än annan är komplex eftersom svaret kommer att variera beroende på en rad faktorer, allt från individuella preferenser till val av perspektiv. Frågan om forskning bör komma allmänheten till del och vara lättillgänglig för alla som vill anser jag däremot ha ett tydlig ja-svar. Enorma resurser läggs på forskning med relevans för såväl nutid som dåtid, men som trots detta sällan kommer till praktisk användning.

Avsnittet sänds på söndag men finns redan nu att lyssna på i din podd-app: https://itunes.apple.com/se/podcast/filosofiska-rummet/id292103484?mt=2&i=1000392611357

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera