Jag är arkeolog och vill arbeta utomlands – hur gör man?

Låt oss säga att du, som jag, har en inneboende beslutsamhet att ständigt nå nya höjder. Låt oss såga att du är, som jag var, arkeolog med en osäker svensk anställning och hellre än att lämna branschen istället gör våld på dig själv då du kl 04:15 tvingar dig själv ur sängen för att ta ett 06:00-flyg till ett främmande land där de har arkeolog-brist och dina utvecklingsmöjligheter är fullkomligt magnifika.
Om detta stämmer in på dig, Grattis! Du kommer få uppleva fantastiska saker och jag önskar inget hellre än att du har en familj eller bekantskapskrets som tar sig tid att lyssna alla de gånger du ringer och vill ge upp för att åka hem.

Många arkeologer och arkeologi-studenter har kontaktat mig och frågat hur man går till väga om man vill åka för att gräva i England. Med det i åtanke tänkte jag att jag ska dela med mig av mina bästa tips om sådant jag önskar någon berättat för mig inför min avfärd och första tid som arkeolog utomlands. Innan vi går in på de mer praktiska tipsen kan jag inte påpeka nog den allra viktigaste egenskapen att ha med sig; Beslutsamhet. Beslutsamhet att ge sig av, att överkomma hinder och att vara öppen för en helt fantastisk personlig och professionell utveckling.

Checklista
Att göra från Sverige innan du åker (i relevans-ordning)

1. Lär dig tycka om färdigpackad mat och att gå på pub minst ett par gånger i veckan.
2. Be din arbetsgivare boka möte för National insurance-ansökan
3. Be din arbetsgivare boka ett CSCS-test
4. Träna på testet via appen

Att göra när du anlänt till England
1. Skaffa National insurance number
2. Gör ditt CSCS-test
3. Ordna adress-bevis och öppna bank-konto
4. Påbörja en helt fantastisk period i ditt liv

Liten glasflaska från 1600-1700-talet som denna vecka kom ur jorden i centrala London. Foto: Hanna Jansson

Lön och boende
Låt oss få detta sagt på en gång. Du kommer inte bli rik som kommersiell arkeolog i England, eller någon annanstans för den delen. Men hade du velat detta hade du förmodligen redan valt en annan väg i livet. Brittiska jobbannonser skriver oftast ut din lön per år istället för månad. Det bästa du kan göra är att dela den annonserade årslönen i 52 (veckor) och sedan multiplicera med 4 (månadslön). Olika företag betalar också olika, vissa varje vecka och andra månadsvis.

Min första tid i England var jag på så kallade away jobs, där du oftast arbetar ute på landet och får gratis boende av din arbetsgivare och oftast bor tillsammans med dina kollegor. Sammanhållningen man får är närmast magisk och du kommer med säkerhet möta många spännande människor som gjort samma val som du. Bland mina förra och nuvarande kollegor finns italienare, spanjorer, polacker, letter, kanadensare, venezuelaner och tyskar. Bor du på detta sätt har du också goda chanser att spara lite av din lön.

Fina kollegor hjälps åt att kasta skugga i Suffolk.

Jag betalar dock numera en hyra i centrala London och håller således nätt och jämt min ekonomi flytande, men de fornnordiska gudarna ska veta att det är värt varenda öre. Glöm inte att pengar sett till människans historia är en mycket sen uppgift och att den där klyschan om att upplevelser däremot är ovärderliga faktiskt stämmer.

Mitt bästa tips: börja med att söka jobb med betalt boende (accomodation). Oftast är dessa större projekt med många arkeologer i ungefär samma situation. Om du trivs och planerar att stanna långsiktigt börja då bygga upp en buffert för att kunna betala en hyresdeposition till ett eget boende undertiden du har betalt boende.

Bajr.org är Storbritanniens egen arbetsförmedling för arkeologer. Här annonserar samtliga arkeolog-jobb:
http://www.bajr.org

National insurance number
Detta bör vara din prio ett. För att kunna öppna ett bank-konto och bli betald, betala skatt mm behöver du ett National insurance number, något som påminner om ett svenskt personnummer men som britterna ansöker om som vuxen när man ska börja arbeta, hyra bostad mm.
Be din arbetsgivare att boka ett möte som äger rum på ett särskilt socialkontor där du går igenom en mindre, väldigt inofficiell intervju och fyller i några papper.
VIKTIGT: det tar ca 6 veckor från att du haft ditt möte/lämnat in ansökan tills det att du får ditt NIN med posten, innan dess kan du inte öppna bank-konto.

Jag ansökte om mitt NIN i Cambridge och det enda de kinkade om var att min namnteckning skiljde sig från den som stod tryckt i mitt pass. I övrigt gick allt väldigt smidigt och numret kom till min arbetsgivares kontor ca 6 veckor senare.

Läs mer om hur du ansöker om National insurance number här:
https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number

CSCS-test
Den första frågan du kommer stöta på om du fått ett jobb inom brittisk kommersiell arkeologi är om du har ett cscs-kort, dvs om du har tagit och passerat ett teoriprov om säkerhet och hälsa. Utan detta har man oftast inte tillåtelse att visas och arbeta på en byggarbetsplats där arkeologi är en del i ledet att bygga något nytt. Be din arbetsgivare att boka ett test-tillfälle som för det mesta äger rum via dator på ett lokalt test-center där du har 45 minuter på dig.

För att göra en lång historia kort, jag kom till England precis i brytpunkten mellan vanliga och striktare regler. Fram till augusti jobbade jag under den enklare formen av cscs och var sedan tvungen att ta det lite svårare testet i september. Första gången misslyckades jag, som många andra, men andra gången fick jag godkänt.
CSCS är arkeologi-branschens stora huvudvärk, och något man som utlänning har svårt att se ett rättfärdigande i. Det hela handlar till stor del om pengar. Genom att klara teoriprovet tar vi ansvar för vår egen säkerhet och skulle vi sedan skada oss på arbetstid har klienten ingen skyldighet att betala eventuella kostnader. Mycket fiffigt.

Mitt bästa tips: Ladda ner appen CITB Professionals and Managers, där kan du träna på de faktiska frågorna som kommer på testet. De allra flesta frågorna är enkla, som vad du bör göra om du hör ett brandalarm, medan andra kräver att du vet lite mer om byggbranschen i England. Allt går att lära sig via appen.

Läs mer om CSCS-kort och test här:
https://www.cscs.uk.com/about/

Öppna bank-konto
De allra flesta arkeologi-företagen betalar inte lön till utländska konto, varför du så fort som möjligt bör se till att öppna ett brittiskt sådant. Personligen tycker jag detta är den krångligaste proceduren, mycket på grund av bankernas strikta regler.
Följande gäller:
För att få öppna ett konto gör du först en ansökan online och för att kunna göra detta behöver du ett NIN. När du genomfört ansökan besöker du banken där du behöver 1) en giltig legitimation (pass går utmärkt) samt 2) ett bevis på att du har en fast brittisk adress. Detta är det knepigaste och kan bli krångligt eftersom om du inte skaffat boende på egen hand förmodligen har betalt boende av din arbetsgivare och därmed ingen egen adress. I vissa fall kan din arbetsgivare låta dig bli skriven på deras kontors adress, dit du då får dina lönespecifikationer. I bästa fall godtar vissa banker en lönespecifikation eller annat myndighetsbrev (tex rörande pension) som adress-bevisning. Har du däremot skaffat boende på egen hand tar du med dig en originalkopia med originalsignaturer (inte digitalt eller kopierat) på ditt hyresavtal. Det tycker bankerna om.

Jag har försökt öppna bank-konto sedan april. Bankerna ville inte godta min adress-bevisning eftersom det stod c/o på mina lönespecifikationer eller helt enkelt inte hade ett hyreskontrakt att visa upp. Min arbetsgivare gick således med på att betala till mitt svenska bank-konto, vilket innebar att jag blev betalad var tredje vecka istället för varje fredag såsom deras policy var. Detta eftersom internationella överföringar innebär kostnader för såväl sändaren som mottagaren. När jag nu flyttat till London och hyr ett rum med hyresavtal har jag äntligen lyckats öppna ett konto hos Lloyds bank.

Mitt bästa tips: om du är på ett away job med betalt boende och blir skriven på din arbetsgivares kontor, se till att det INTE står c/o *din arbetsgivare* och sedan namn och adress utan enbart ditt namn och adress. Bankerna tycker inte om c/o.

Dimmiga London-morgnar på väg till stadens arkeologi.
Foto: Hanna Jansson

Slutligen vill jag avsluta med mitt
Allra hetaste och viktigaste Englandsarkeolog-tips
Brittiska arbetsgivare är tyvärr inte kända för sin organisatoriska förmåga, så för att underlätta din vardag se till att alltid fråga om ALLT som på något sätt berör dig själv. Var övertydlig och överdrivet frågvis om dina arbetsvillkor, vad som pågår och vad som kommer hända. Förlita dig inte på att någon annan ska veta, fråga alltid din supervisor så att DU SJÄLV vet svaret. Och fråga ofta. Förmodligen finner du dig själv snart då vara den som andra förväntar sig ska veta svaret.

Underbara britter.

Förutom dessa ganska praktiska tips finns självklart de mer självklara sådana om att till exempel våga vara ny och ha vilja att lära sig. Är det är någon uppgift du känner dig osäker på, istället för att undvika den se till att du blir tilldelad den och känn hur fantastiskt det känns när du övervinner rädslan och lär dig själv något nytt. Som jag inledningsvis nämnde, det enda som krävs är beslutsamhet och ditt självförtroende kommer gå i taket. Sysslan är sekundär.
Första tiden kommer du ringa hem ofta, mycket för att förankra dig i dig själv. Du är fortfarande ditt hemma-jag men med tiden kommer du hitta ditt borta-jag och inte ha lika stort behov av att bekräfta ditt hemma-jag. Detta kommer dina nya vänner och ölen att hjälpa dig med.
Utifrån min erfarenhet råder en avslappnad stämning inom brittisk arkeologi vilket också medför en avslappnad utlärning, kunskapsöverföring och många trevliga stunder tillsammans. Just nu upplever landet arkeologbrist, och har du möjlighet samt beslutsamhet kan din vistelse bli absolutely fabulous.

Hanna Jansson

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera