Ny datering tyder på att engelsk massgrav innehåller medlemmar ur en välkänd vikingaarmé

Fynden av ca 260 individer som gjordes i Repton, mellersta England, på 80-talet misstänktes redan då ha att göra med den stora vikingahären som engligt samtida krönikor ska ha slagit läger i Repton år 873 e.kr. Dock visade k-14-datering att benen förmodligen härrörde från individer som levt flera hundra år tidigare, och därmed föll fyndet i glömska. För en tid sedan upptäcktes dock att en diet rik på marina inslag kan ge missvisande utslag vid k-14-datering, varför kvarlevorna nyligen återdaterats och nu visar sig kunna dateras till just 800-talet. Kvarlevorna utgör därmed en unik samling med möjlighet till information om sjöfarande skandinavier under perioden i fråga, såväl män som kvinnor.

Foto från utgrävningen vid Repton på 80-talet. Foto: Martin Biddle, Cat Jarman

Läs nyheten: https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/extremt-viktigt-vikingafynd-i-england

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera