Vikingatida hord av silverföremål påträffad på nordtyska ön Rügen, tros härröra från Harald Blåtands regeringstid

Fynd av närmare 600 mynt och diverse smycken i silver påträffades nyligen av två amatörarkeologer, varav en 13-åring, på den nordtyska ön Rügen i Östersjön. Vid påträffadet kontaktades profesionella arkeologer som i sin tur undersökte ett större område där stora delar av föremålshorden senare kunde dokumenteras. Det äldsta fyndet är en arabisk dirham från 714 e.kr och det yngsta en engelsk penny från 983 e.kr. Enligt arkeologerna tyder de diverse fynden på att nedgrävningen ägt rum på 980-talet, samma period som Harald Blåtand ska ha befunnit sig i landsflykt i dagens Tyskland. Om fyndet och dessa skeenden har ett samband förtäljer dock icke historien.

Ett danskt mynt slaget under Harald Blåtands regeringstid. Foto: Stefan Sauer/dpa via AP

Danska, saxiska, bysantinska och ottomanska mynt. Foto: Stefan Sauer/dpa via AP

Läs nyheten: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5620611/Archaeologists-uncover-silver-treasure-German-island.html

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera