Utgrävning av stenåldersboplats vid Dagsmosse producerar välbevarade fynd

Vid en undersökning intill Dagsmosse, nära dagens Alvastra, undersöker just nu Stiftelsen kulturmiljövård en välbevarad stenåldersboplats, där arkeologerna tror att människor vistats delar av året för ca 9000 år sedan. Bland de många fynden i den före detta mossen finns rester efter fiskeverksamhet i form av ljuster och tyngder till fiskenät samt fiskben och nötskal. Mer ovanliga fynd är hängen i trä, ben av uroxe som bär spår av människohantering och rester efter kärrsköldpadda. Utöver detta har man även undersökt en bostad med golv av bark samt en slaktplats.

Arkeologerna gräver mindre shackt på grund av den höga fyndtätheten vid Dagsmosse. Foto: Susanne Hasselqvist
Fiskben och nötskal sållas för att upptäckas. Foto: Susanne Hasselqvist

Läs artikeln:
http://www.corren.se/nyheter/odeshog/mangder-av-fynd-vid-utgravning-om5327923.aspx

Stiftelsen Kulturmiöjövård på Facebook:
https://m.facebook.com/stiftelsenkulturmiljovard/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera