Ny studie presenterar rön om storskalig strid under dansk järnålder

För ett antal år sedan undersökte arkeologer vid Alken Enge, på danska Jylland, kvarlevorna efter hundratals unga män som gått en våldsam död till mötes för ca 2000 år sedan. Nu fyra år senare presenterar man sina resultat där det bland annat framgår att utöver de ca 380 undersökta männen förmodligen finns minst dubbelt så många kvar i mossen. Arkeologerna tror att striden ägt rum någon annanstans och att kropparna efter en tid deponerats i mossen tillsammans med diverse offer, vilket fynd av keramik och djurben indikerar. I studien spekulerar forskarna att konflikten förmodligen stått mellan två inhemska grupper som påverkats av det romerska rikets dåvarande expansion. Vidare anser man att händelsen där så många män, från tonåringar till över medelåldern, deltagit och bragts om livet förmodligen haft stor påverkan på det efterlevande samhället.

Arkeologer från Århus universitet undersöker kvarlevorna efter de stridande männen. Foto: Anders Trærup, AU Foto

Läs artikeln:
http://sciencenordic.com/archaeologists-uncover-remains-horrifying-iron-age-battle-denmark

Läs hela studien:
http://www.pnas.org/content/115/23/5920

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera