Nya bevis för storskalig ölbryggning i 500-talets Uppåkra

Under utgrävningarna som just nu pågår vid Uppåkra, dagens Skåne, har arkeologer från Lunds universitet påträffat bevis för ölbryggning som dateras till ca 500 e.kr. Fyndet är i form av en eller flera ugnar som bär rika spår av skalkorn som rostats som en del i ölbryggningsprocessen. Ugnen och dess innehåll har varit placerade avsides från det man tror varit bostadskomplexet, vilket tyder på ett avskiljt ställe för verksamheten. Fyndet är en av de tidigaste bevisen för ölbryggning, och att döma av omfattningen har invånarna förmodligen bryggt för såväl festtillfällen som eventuell export.

Den undersökta ugnen i olika utgrävningsfaser. Foto taget från artikeln i länken nedan.

Läs hela artikeln: https://link.springer.com/article/10.1007/s12520-018-0642-6

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera