Sommarens torka avtäcker arkeologiska spår vilka annars skulle förblivit okända

På grund av den senaste tidens torka har man runt om i Europa, inte minst på brittiska öarna, upptäckt nya arkeologiska spår. Detta har gjorts möjligt på grund av avvikningarna som förekommer där mänsklig aktivitet ägt rum, där jordmånen därför binder antingen mer eller mindre fukt och på så sätt avtecknar sig i kontrast. Bland de nya spåren finns bland annat rester efter processionsvägar vilka man tror ha använts i ceremoniella sammanhang under neolitikum, dvs mellan ca 4000-1700 f.kr.

Cirkelformation vilken arkeologerna tror ha tillhört en grav från bronsåldern i engelska Derbyshire. Foto: Damian Grady/Historic England

Lyssna på inslaget där arkeologen Tony Axelsson berättar mer:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2151&artikel=7021965

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera