Veckans fynd – glasringen från Birka

Ringen som hittades i en kvinnograv i Birka redan i slutet av 1800-talet av Hjalmar Stolpe fick förra året ny uppmärksamhet i och med nya tekniska analyser. Infattningen som man tidigare trott varit en ametist (halvädelsten) visar sig i själva verket vara av glas och bär ett arabiskt tecken som betyder ungefär För Allah. Ringen som tros vara från 800-talet visar tecken på nytillverkning och har således inte använts länge innan den hamnade i kvinnans grav. Oavsett vem kvinnan var och varifrån hon eller ringen kommit, vittnar den muslimska inskriptionens närvaro i en annars utpräglad skandinavisk grav om en öppenhet för olika kulturella influenser i det vikingatida Birka.

Läs mer: http://www.svd.se/ring-kopplar-vikingar-till-muslimer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera