Deprecated: Function get_page_by_title is deprecated since version 6.2.0! Use WP_Query instead. in /customers/b/8/3/arkeloggen.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Offerbrunn från Bronsåldern påträffad i Tyskland – Arkeloggen

Offerbrunn från Bronsåldern påträffad i Tyskland

Bland ett 70-tal andra brunnar daterade till Bronsåldern (ca 2200–950 f.Kr) har arkeologer i tyska Fürstenfeldbruck, väster om Munchen, funnit en offerbrunn. Bland fynden finns bland annat ett stort antal keramik, klädnålar, bärnstenspärlor och smycken. Brunnen som är nästan 5 meter djup tros ha grävts då vattenståndet stod ovanligt lågt, varför arkeologerna tror att den kan sättas i samband med vattenbrist och rituella handlingar.

Föremål funna i brunnen, bland annat ett stort antal klädnålar.
Objects found inside the well, such as a large amount of dress pins.
Photo: Marcus Guckenbiehl / City of Germering

Tack vare de goda bevaringsförhållandena har brunnens träinklädda inre bevarats samt ett antal andra träföremål, däribland en sked. Arkeologerna ska nu studera de många föremålen som kan ge viktiga uppgifter om vardagslivet för 3000 år sedan.

Brunnen under utgrävning
The Bronze Age well during excavation
Image: Marcus Guckenbiehl / City of Germering

Källa/Läs mer: Smithsonian

Among 70 other wells dating to the Bronze Age (2200-950 BC), archaeologist in Fürstenfeldbruck, Germany, have found what is believed to be a wishing well. Among the finds inside were a large amount of pottery, dress pins, amber beads and other pieces of jewellery. The well is almost 5 meters deep and is believed to have been dug during a period when the water lever was unusually low. This has led archaeologists to theorise that it’ construction might be connected to water shortage and ritual actions.

Due to the good preservation levels, the well’s wooden lining has been preserved as well as a number of other wooden objects, such as a spoon. Archaeologists will now be studying the large amount of objects in order to better understand the everyday life of the Bronze Age inhabitants 3000 years ago.

Source/learn more: Smithsonian

close

Håll Dig uppdaterad

Få en samlad översikt över veckans arkeologinyheter samt spännande innehåll som ej publiceras på hemsidan.

*Läs vår integritetspolicy

One thought on “Offerbrunn från Bronsåldern påträffad i Tyskland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *