Deprecated: Function get_page_by_title is deprecated since version 6.2.0! Use WP_Query instead. in /customers/b/8/3/arkeloggen.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Hittills äldsta runstenen någonsin påträffad i norska Ringerike – Arkeloggen

Hittills äldsta runstenen någonsin påträffad i norska Ringerike

Foto: Stig Jaarvik/NRK

I samband med en gravundersökning i norska Svingerud har arkeologer påträffat en sten som har visat sig bära de hittills äldsta kända runinskrifterna, då den och den tillhörande graven har daterats till mellan år 0-250 e.Kr. Enligt runologerna som studerat stenen sedan 2021, då den först anträffades, består inskriften eventuellt av någon form av namn. Skriften lyder “idiberug”, vilket tolkas som antingen ett feminint person- eller släktnamn.

Stenen under utgrävning.
Foto:Kjetil Neergard, Nye Veier

Stenen påträffades under utgrävningen av ett mindre gravfält, och bland övriga fynns finns ytterligare en mindre runsten vars tecken man ännu jobbatr på att tyda. Forskarna anser dock att fyndet av den större stenen är en världssensation då det eventuellt betyder att kunskapen om och användningen av runor är äldre än man tidigare trott. Stenen finns snart att beskåda under en kortare tid från och med 21 Januari 2023 på Historisk Museum i Oslo.

Läs mer/källor:

NRK.no

Uniforum

During an excavation of a burial mound in Norwegian Svingerud, archaeologist unearthed a stone which bears the so far oldest known runic inscriptions, as the associated burial and thus the runestone has been dated to between 0-250 AD. According to the runologists who have been studying the stone since 2021, when it was fist discovered, the inscription consists of some form of name. It says “idiberug”, which has been interpreted as a possible feminine or family name.

The stone was found during the excavation of a smaller burial ground and among other finds were another, smaller runestone whose inscriptions are still being deciphered. The archaeologists are of the opinion that the larger stone is a scientific sensation since it could potentially mean that the knowledge and use of runes are older than previously thought. The stone will temporarily go on display from 21 January 2023 in the Historical Museum in Oslo.

Learn more/sources:

NRK.no

Uniforum

close

Håll Dig uppdaterad

Få en samlad översikt över veckans arkeologinyheter samt spännande innehåll som ej publiceras på hemsidan.

*Läs vår integritetspolicy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *