Dagens historiska datum. 26 februari – Freden i Roskilde

Freden som slöts mellan Sverige och Danmark-Norge i den danska staden Roskilde år 1658 var ett tillfälligt slut på ett 8 månader långt krig mellan den svenska kungen Karl X Gustav och den danska dito Fredrik III. I och med freden avstod Danmark områdena Bohuslän, Halland, Skåne, Blekinge, Bornholm och Trondheim vilka samtliga då införlivades i svenskt territorium. Dock bröts freden redan sommaren samma år. På bilden Bohus fästning vid dagens Kungälv, ett slott och bastion som tillhört både Norge, Danmark och tillslut Sverige. Fästningens läge vid Norde älv hade alltid varit ett strategiskt viktigt område för kontrollen över sydvästra Skandinavien och var därför återkommande utsatt för krigsangrepp.

Läs mer: http://www.historiesajten.se/freder2.asp?id=8

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera