Ruinerad – Sankta Katarina kyrkoruin

Idag välkomnar vi STARK (Stockholms arkeologer) till ett nytt vecko-inslag här på Arkeloggen! Varje söndag kommer STARKs team att berätta om en ruin under rubriken Ruinerad här hos oss. Först ut är Sankta Katarina kyrkoruin. Välkomna till Arkeloggen, STARK!

Sankta Katarina kyrkoruin, eller Sankta Karin som den kanske är mer känd som, ligger mitt i Visby och uppfördes under 1200-talet. Den ursprungliga kyrkobyggnaden var enkel och anspråkslös, i enlighet med Franciskanermunkarnas filosofi, men kyrkan kom att byggas ut och byggas om i omgångar genom åren. Bygget avstannade under en period på 1300-talet, när Valdemar Atterdag härjade på Gotland, men återupptogs senare. På 1400-talet ville man lägga pengarna på annat och kyrkan blev aldrig riktigt färdigställd. Idag är Sankta Katarina en av Visbys mest besökta ruiner, man har till och med byggt en skridskobana här!

Ruinen är öppen för besökare under sommaren, annars kan man faktiskt hyra nycklarna på Gotlands museum.
Foto: Sabina Larsson

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera