Veckans fynd – Husurnan från Kungshögen

Denna veckans fynd är ett något gäckande sådant eftersom mycket lite information finns tillgänglig. Denna så kallade husurna som hittades av Oscar Montelius år 1890 var en av 5 gravar i Kungshögen i Vellinge, dagens Skåne. Den hus-formade keramikurnan med påmålad dekor som dateras till yngre bronsåldern, ca 500-600-talet f.kr, innehöll förutom brända människoben en bronssyl, en bronskniv och en dubbelknapp av brons. Urnans utförande är inte unik, utan gravkärl från bronsåldern formade som hus har hittats på flera ställen i södra Skandinavien och många bär likheter med samtida gravar från Italien. Dock är denna från Kungshögen en av få där färgen finns bevarad. Tyvärr har vi inte kunnat lokalisera en nutida bild på urnan. Någon läsare som kanske kan bistå?!

Läs mer: http://www.soderslattssjal.se/soderslattssjal/inspirationsmapparna/Former_Vellinge%2002_husurna.pdf

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera