Ruinerad (i samarbete med STARK) – Holyrood Abbey

Den här söndagen är speciell, det är nämligen terminens sista ruinsöndag. Men frukta icke, vi är tillbaka i höst med nya mysiga ruiner att bjuda på. Vårens sista ruin hittar vi i Edinburgh i Skottland och heter Holyrood Abbey. Klostret grundades på 1100-talet av Kung David I som varit ute på jakt i området och precis klarat sig undan att bli spetsad av ett anfallande djur. Kungen var övertygad om att en gudomlig hand hade räddat honom och lät därför uppföra ett kloster på platsen som tack. Genom åren skadades dock klostret svårt av krig och oroligheter och under 1700-talet rasade taket in efter en storm och blev aldrig lagat. Försök att reparera byggnaden misslyckades och klostret tilläts att helt förfalla.

Foto: Kaihsu/Wikimedia

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera