Inhemska och europeiska inskriptioner i samma grotta tyder på kulturell interaktion

På Isla Mona, mellan dagens Dominikanska republiken och Puerto Rico, har arkeologer i en grotta hittat både sydamerikanska och europeiska inskriptioner. Bland inhemska mönster finns såväl omnämningar av Jesus samt en namnteckning av en man som går att hitta i de historiska källorna. Under 1500-talet var ön bebodd och enligt arkeologerna kan de inkräktande spanjorerna endast ha hittat till grottorna med hjälp av den inhemska befolkningen. Eventuellt tyder detta på att spanjorerna och de inhemska har interagerat på fredliga plan, en tolkning som nyanserar bilden av den tidiga kolonialismen.

Läs mer: http://news.nationalgeographic.com/2016/07/cave-art-caribbean-mona-island-first-contact-archaeology/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera