Norge: tidigmedeltida kyrka äntligen lokaliserad i centrala Trondheim

I fjol hittade arkeologerna en tidigmedeltida kyrkogård i centrala Trondheim där 12 gravlagda individer återfanns. Nu har samma projekt lyckats lokalisera den intilliggande kyrkan, vilken tros ha varit byggd för och använts av kungen Olof den Helige. I anslutning till kyrkan som dateras till ca år 1015 har man hittills hittat murar, rester efter vad som tros vara ett kor samt en gravsten med ett inristat kors. Enligt arkeologerna tyder kyrkogården och kyrkan på att en kungsgård måste ligga i närheten.

Läs nyheten: https://www.nrk.no/trondelag/kan-ha-funnet-olav-den-helliges-kirke-1.13176888

Olof den helige var Norges kung mellan 1015 och 1028 (död 1030) och kom att bli Nordens första och mest populära helgon. Kort efter hans död påbörjades bygget av domkyrkan Nidarosdomen i Trondheim där hans reliker förvaras. Den nyligen påträffade kyrkan tros ha varit i bruk endast fram till 1200-talet, då dess material användes till andra nybyggen.

Nedan bilder från utgrävningen i Trondheim. Alla foton tillhör NRK.

image

image

image

image

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera