Kina: forskare hävdar att terrakotta-armén kan ha tillverkats med hjälp av européer

Med hjälp av nyligen genomförda utgrävningar vid kejsar Qin Shi Huangs mausoleum samt DNA-studier från den intilliggande provinsen Xiangjiang har forskarna börjat spekulera i att greker kan ha varit inblandade i tillverkningen av den berömda terrakottaarmén som följde kejsaren i graven år 210 f.kr. Spekulationerna baserar sig även på fynden av keramikfåglar vars teknik endast återfinns i Grekland och Egypten, samt att det i Kina inte förekom statyer i verklig storlek innan arméns tillkomst.

Läs nyheten: http://www.independent.co.uk/news/science/china-terracotta-army-ancient-greek-sculptors-alexander-the-great-marco-polo-a7357606.html#gallery

Att Asien hade politiska och kulturella kopplingar med väst under antiken är välkänt, och en rad grekisk-asiatiska imperier kom och gick under åren efter Alexander den store. Att man utbytt konstnärliga uttryck är även det ett faktum, men nyheten med kejsar Quin Huang visar att detta kan ha skett tidigare än man trott, samt ännu längre österut. Dock kvarstår att dessa tolkningar än så länge endast är kvalificerade spekulationer.

En grekisk-buddhistisk kapillär från kungadömet Gandhara, dagens Pakistan, 200-talet e.kr.
En grekisk-buddhistisk kapillär från kungadömet Gandhara, dagens Pakistan, 200-talet e.kr.

Läs mer om den grekisk-asiatiska konsten och kulturen på Wikipedia: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Greco-Buddhist_art#

Nedan bilder från den senaste utgrävningen av kejsarens mausoleum.

image

image

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera