Grekland: vrak tidigare lastat med antikviteter undersöks av marinarkeologer

Trots 200 år av föremålsplundring har marinarkeologer nu börjat undersöka fregatten Mentor som år 1802 sjönk utanför den grekiska ön Kythera. Lasten bestod av antikviteter som den skotske lord Elgin samlat på sig för att sälja till samlare på brittiska öarna. Bland de få föremål som räddades strax efter förlisningen fanns den numera världsberömda så kallade Parthenonfrisen, en grekisk väggfris som lord Elgin lät plocka ner från Parthenontemplet i Aten. Bland fynden som lämnades vid vid vraket fanns bland annat antika mynt, vapen, husgeråd från besättningen och en egyptisk staty vilken förmodligen även fått agera barlast.

image

image

image

Läs nyheten: http://www.haaretz.com/jewish/archaeology/1.750272

Parthenonfrisen konstruerades på 400-talet f.kr och var en ca 160 meter lång marmorrelief av sammanlagt 115 st ihopsatta plattor. Dessa som visar scener ur en festival tillägnad Athena prydde templet Parthenon, och monumentet är nu mest känt pga kontroverser kring hur lord Elgin olovligt tagit en stor del av monumentet till England år 1802. Idag finns 80 meter av Parthenonfrisen på British museum, 50 meter på Akropolismuseet i Aten samt mindre fragment på en rad andra olika museum runt om i Europa.
Nedan en del av de 50 meter som huserar på Akropolis-museet i Aten.

Parthenonfrisen. Foto: Akropolismuseet
Parthenonfrisen. Foto: Akropolismuseet

Läs mer: http://www.theacropolismuseum.gr/en/content/frieze-0

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera