Danmark: 300 år gammal avföring tillhörande biskop ser åter dagens ljus

Idag, den 19 november, är det internationella toalettdagen, och vad passar väl då bättre än lite toalett-arkeologi. Vid Moesgaard museum i Århus har arkeologer hittat en flaska från 1937 års utgrävning av biskop Jens Birkebds hushåll i Ålborg. Denna innehåller avföring från en latrin som använder när huset var i bruk under söutet av 1600- och början av 1700-talet. Av analyser på innehållet att döma har personen ätit bland annat fikon, druvor, peppar och bovete. Enligt arkeologerna rör detta sig om en högreståndsdiet, och faktumet att bovete fanns närvarande indikerar att det är biskopens egen produkt man tagit tillvara. Detta eftersom bovete var ett livsmedel utmärkande för ön Fyn, där biskopen hade sitt ursprung.

image

Läs nyheten: http://www.bbc.com/news/world-europe-38012609

Jens Bircherod levde mellan 1658-1708 och var biskop i Ålborgs stift från 1693 till sin död. Utöver detta var han professor i teologi, höll föreläsningar i juridik och hade även ett stort intresse för historia och arkeologi. Nedan en bild på predikstolen från 1692 i Sankt Budolfi Kirke, Ålborgs domkyrka.

Predikstolen från 1692 i Ålborgs domkyrka. Foto: Matthias Schalk/Wikimedia Commons
Predikstolen från 1692 i Ålborgs domkyrka. Foto: Matthias Schalk/Wikimedia Commons

Läs mer: http://runeberg.org/dbl/2/0294.html

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera