Israel: unik 3800 år gammal människofigurin tycks visa eftertänksam person

Vid en bronsåldersbosättning i dagens Yehus, Israel, har arkeologer i anslutning till en Kanaitisk nekropol, begravningsplats, hittat en ovanlig människofigurin i keramik. Den 18 cm stora figurinen har varit placerad på en kruka och föreställer en mänsklig gestalt som sittandes lutar huvudet i handflatan. Enligt arkeologerna är fyndet ca 3800 år gammalt och utgör bland fynd av yxor, pilspetsar och annan keramik förmodligen gravgåvor till en högt uppsatt kanaait.

Läs nyheten: http://www.timesofisrael.com/clay-figurine-is-bronze-age-ancestor-of-rodins-thinker/

Figurinen under utgrävning. Foto: EYECON Productions/Ministry of Antiquities Israel
Figurinen under utgrävning. Foto: EYECON Productions/Israel Antiquities Authority
Foto: EYECON Productions/Israel Antiquities Authority
Foto: EYECON Productions/Ministry of Antiquities Israel

Kulturen som figurinen tros härstamma från benämns som Kanaaitisk, ett paraplybegrepp över de folkslag som under bronsåldern och framåt levde i vad som bland annat är dagens Israel, området Kanaan. Både platsen och dess folk är de som förekommer allra oftast i Gamla testamentet, och första gången de omnämns är i de så kallade Ebla-tavlorna. Dessa hittades i mitten av 70-talet i den antika staden Tel Mardikh, norra Syrien, och består av tusentals skrift-fragment.

Läs mer: https://books.google.se/books?id=3SapTk5iGDkC&pg=PA141&dq=tablets+of+ebla&cd=10&redir_esc=y&hl=sv#v=onepage&q=tablets%20of%20ebla&f=false

En av Ebla-tavlorna. Foto: Wikipedia Public domain.
En av Ebla-tavlorna. Foto: Wikipedia Public domain.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera