Bulgarien: marinarkeologer närstuderar stort antal historiska vrak

Det internationella forskningsprojektet The Black Sea maritime archaeology project, där bland annat svenska forskare från Södertörns högskola medverkar, har under hösten med hjälp av en obemannad robotfarkost lokaliserat ca 40 vrak i Svarta havet. Vraken dateras till såväl 900-tal som slutet av 1800-talet, och hjälp av en djuphavsrobots 3D-teknik kan forskarna ombord det svenska fartyget undersöka aldrig tidigare påträffade skepp in i minsta detalj. Flera av skeppen har utformningar man tidigare aldrig sett utan endast träffat på i skriftliga källor, något som gör de nya arkeologiska upptäckterna ovärderlig för forskningen.

Läs nyheten: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tusenariga-skepp-funna-i-svarta-havet

Vrak från den Ottomanska tiden. Foto: EEF/ Black Sea MAP
Vrak från den Ottomanska tiden. Foto: EEF/ Black Sea MAP

Projektet har som övergripande mål att undersöka bland annat landhöjning och vad nu sjunkna platser kan säga oss om dåtiden. Hittills har man bland annat hittat skepp från det Ottomanska och Bysantinska riket. Forskarna hoppas även på att hitta skepp från det romerska riket, eftersom Medelhavets eget vatten brukar förstöra sjunkna skepp. Detta till skillnad från Svarta havet där den sura, syrefattiga miljön bevarar trä mycket bra.
Imorgon måndag (28/11) kl 20:00 sänder Vetenskapens värld ett reportage om projektet och dess fynd. Missa inte!

Läs mer: Projektets officiella hemsida
Southampton University

Detaljer från fören av ytterligare ett Ottomansk skepp. Foto: EEF, Black Sea MAP
Detaljer från fören av ytterligare ett Ottomansk skepp. Foto: EEF, Black Sea MAP
Djuphavsroboten Surveyor ROV vid ett bysantinskt skeppsvrak. Foto: EEF, Black Sea MAP
Djuphavsroboten Surveyor ROV vid ett bysantinskt skeppsvrak. Foto: EEF, Black Sea MAP
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera