Danmark: nytt vikingatida guldfynd beskrivs som ett av de viktigaste någonsin

Wowowow! Vid Fæsted öster om Ribe på danska Sønderjylland har arkeologer från Museet på Sønderskov hittat en mängd enastående guldsmycken från vikingatiden. De ca 155-160 st smyckesfragmenten i guld, silver och bly väger sammanlagt närmast 1 kg och hittades tack vare att en grupp amatörarkeologer, som redan i sommar hittade liknande fynd (läs vårt omlägg om detta här), fått ytterligare utslag med hjälp av metallsökare och då kontaktade Museet på Sønderskov. I tisdags berättade arkeologer från museet om det unika fyndet som de beskriver som ett av de allra viktigaste i landets historia.

Läs nyheten: http://www.tvsyd.dk/artikel/arkaeolog-om-guldfund-det-meste-enestaaende-i-vores-tid

Samtliga foton är tagna av Lars Grundvad och Museet på Sønderkov.

Smyckena är bland annat tillverkade i filigranteknik (ansamlade små metallkulor) och har stora likheter med fynd från den närbelägna tyska ön Hiddensee, där man i slutet av 1800-talet påträffade en guldskatt som tros ha tillhört en vikingatida kunglighet.

Delar av Hiddensee-skatten. Foto: Kulturhistorisches Museum der Hansestadt Stralsund

Läs mer: http://www.smb.museum/en/exhibitions/detail/der-wikingische-goldschmuck-von-hiddensee.html

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera