Birkasumpen och goda exempel på tillgängliggjord digitalisering

Nyligen digitaliserades den så kallade ”Birkasumpen”, en samling av föremål som genom 200 år av arkeologiska undersökningar vid Birka har tappat sin kontext, och man därför inte vet något om. 200 av dessa föremål har nu digitaliserats och finns att beskåda i deras redan omfattande databas.

Några av de nyligen digitaliserade föremålen ur ”Birkasumpen”. En nyckel, ett knivskaft, ett svärd och en sölja (dräktspänne). Foton: Historiska museet

Få platser åtnjuter en sådan central roll i Sveriges historiska självbild som den vikingatida centralorten Birka. Platsen som bland annat består av staden Svarta jorden, högreståndsresidenset Hovgården och gravområdet Hemlandet existerade mellan slutet av 700-900-talet e.kr och har undersökts flera gånger de senaste 200 åren. Mellan 2011-2015 pågick projektet ”Birka, en arkeologisk forskningsresurs” vilket bland annat resulterade i Birkaportalen (http://historiska.se/birka/).

Birkaportalens förstasida med diverse länkar till information och digitaliserat material.

Läs om Birkas samtliga områden här: http://historiska.se/birka/platsen/
Läs mer om människor, hantverk, religion mm här: http://historiska.se/birka/vad-ar-birka-hovgarden/

Utöver information om platsen finns här en imponerande mängd digitaliserat material i form av såväl föremålsdatabas, äldre anteckningar och modern arkeologisk dokumentation av platsen. Här kan man både se teckningar över de gravar som grävdes ut i slutet av 1800-talet och klicka sig runt bland platsens olika dokumenterade kulturlager mm.

En del av Birkaportalens arkivinnehåll.
Två av Hjalmar Stolpes teckningar över gravarna i Birka, vilka grävdes ut i slutet av 1800-talet. Foto: Historiska museet
De arkeologiska kontexterna som undersökts och dokumenterats under senare år vid Birka går här att ta del av online.

Botanisera bland de digitaliserade föremålen, teckningar, foton, dokumentation mm här: http://historiska.se/birka/digitala-resurser/

Birkaportalen är ett bra exempel på hur ett omfattande material digitaliserats, gjorts överskådligt, användbart och tillgängligt. Återstår frågan hur denna och liknande portaler med samma stora kunskapsmängd ska marknadsföras och faktiskt komma folk till gagn. Materialet som där finns tillgängligt kan med fördel användas av såväl skolor som forskare, och bör därför på alla sätt få en bättre exponering.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera