Polen: bland fynd vid koncentrationsläger finns smycke från identifierad ung flicka

Vid det forna koncentrationslägret utanför den lilla polska staden Sobibór har arkeologiska undersökningar pågått i nästan 10 år och har hittills gett tusentals fynd från andra världskriget. Nu har arkeologerna hittat ett hänge som går att spåra till en ung kvinna, och som även påminner starkt om ett liknande smycke som enligt förteckningar ägts av Anne Frank. Smycket hittades på platsen där man tror att fångarna fått klä av sig och lämna över sina personliga ägodelar. Eftersom Frank dock med största sannolikhet mördades i Bergen-Belsen och inte i Sobibór tros halsbandet ha tillhört en flicka vid namn Karoline Cohn, född i Frankfurt Am Main samma år som Frank (1929). Men på grund av de två smyckenas stora likheter förmodar man att de båda flickorna kan haft koppling till varandra, något man nu undersöker.

Läs artikeln: http://www.smithsonianmag.com/smart-news/necklace-similar-one-owned-anne-frank-found-nazi-death-camp-180961810/

Utgrävningsområdet vid Sobibór. Foto:spiegel.de

Dödslägret i Sobibór existerade under nazisternas mest intensiva dödskampanj och minst 250 000 judiska fångar tros ha mördats på platsen. Under en revolt i oktober 1943 lyckades 600 fångar att rymma ut ur lägret efter att ha mördat ett flertal högt uppsatta SS-män. Dock överlevde endast ca 50 fångar det modiga företaget.
Kort efter händelsen monterades lägret ned och spåren efter brotten försökte döljas. Idag huserar ett museum på platsen och sedan 2007 har utgrävningar pågått från och till på platsen. År 2014 återfanns bland annat de 4 gaskamrarna samt tågsträckan in till lägret.

Andra föremål som hittats vid Sobibór. En vigselring, Davidsstjärna, knappar och delar av ett rese-spel. Foto: Spiegel.de

Läs mer och se videomaterial från undersökningarna:
http://www.spiegel.de/international/zeitgeist/the-archeological-excavations-that-led-to-the-gas-chambers-of-sobibor-a-993733.html
Läs mer om Sobibór:
http://www.yadvashem.org/research/research-projects/sobibor-excavations
http://www.holocaustresearchproject.org/ar/sobibor.html

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera