Italien: golv i McDonalds-restaurang möjliggör insyn i arkeologiskt fynd

Föredömligt! Vid utgrävningar inför bygget av en ny McDonalds-restaurang i en av Roms sydöstra förorter, Frattocchie, påträffades 2014 en 45 m lång sidoväg av den välkända Via appia; det antika samhällets huvudgata. Restaurangen gick själva in med 300 000 euro och finansierade en utgrävning, vilken nu resulterat i att besökarna via ett genomskinligt golv kan se ner på den 2300 år gamla vägen. Sidogatan tros ha lett från huvudgatan till en av stadens mer framstående villor och intill vägen hittades även kvarlevor efter 3 män, vilka förmodligen begravts efter att vägen tagits ut bruk på 300-talet.

Läs artikeln: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4253410/McDonald-s-restaurant-ROMAN-ROAD-opens-public.html

Bygget av Via appia initierades år 312 f.kr av den romerska censorn Appius Claudius Caecus,från vilken vägen fått sitt namn. Vägen var den första som byggdes för bruket att transportera de stora romerska arméerna och tros ha spelat en stor roll vid militära framgångar. Nedan ses dess sträckning, baserad på satellit-bilder.

Läs mer: http://www.rome.info/ancient/appian-way/

Via appias sträckning. Foto: Wikimedia Commons
Visningar av den nyupptäckta vägen under McDonaldsrestaurangen. Foto:Minichiello/AGF/REX/Shutterstock
Det genomskinliga golvet. Foto: Minichiello/AGF/REX/Shutterstock
  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera