Afrika: sen datering av Homo Naledi utmanar tidigare tolkningar av människans utveckling

Den nya grenen i människosläktet som fått namnet Homo naledi, vilken påträffades i ett östafrikanskt grottsystem för 4 år sedan, har nu daterats och visar sig vara betydligt yngre än forskarna först trodde. Det 15-tal individer som hittades i grottan dateras till att vara mellan 335 000-263 000 år gamla, vilket betyder att arten existerade under perioden då homo sapiens utvecklades. Att så många individer dessutom påträffats på ett och samma ställe kan enligt forskarna innebära att släktet medvetet deponerat sina döda, ett relativt komplex beteende som hittills endast observerats hos homo sapiens och neandertalare. Dock återstår mer forskning innan frågorna kan få mer definitiva svar.

Läs artikeln: https://www.washingtonpost.com/news/speaking-of-science/wp/2017/05/09/humanitys-strange-new-cousin-is-shockingly-young-and-shaking-up-our-family-tree/?tid=ss_fb&utm_term=.fe44a7de3412

Rekonstruktion av Homo naledi av konstnären John Gusche. Foto: Mark Thiessen, National Geographic

Homo naledi har förmodligen varit upprättgående, ca 1,5 m lång och haft händer som eventuellt kunnat hantera verktyg. Platsen för dess upptäckt är Rising Star-grottsystemet 5 mil utanför dagens Johannesburg, en plats som går under benämningen Mänsklighetens vagga och innehar officiell världsarvsstatus.
Nedan en uppmärksammad dokumentär om fyndet av homo naledi från National Geographic.
Läs även mer här: http://www.nationalgeographic.com.au/tv/dawn-of-humanity/

https://m.youtube.com/watch?v=fX_ANTheBWM

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
(Visited 329 times, 1 visits today)
Dela och interagera
0

Kommentera

Facebook
Facebook
Instagram
Följ oss