Gotland: järnåldersgård berättar om periodens vardagsliv

Intill Tofta skjutfält på Gotland gräver arkeologer från bland annat Gotlands museum just nu ut en järnåldersgård. Platsen som dateras till århundradena efter Kristus är en av mycket få från denna period som undersökts under 1900-talet, och enligt arkeologerna ger den en inblick i den vanliga järnåldersbondens liv. Mangårdsbyggnaden har varit ca 24 meter lång och förmodligen hyst ett hushåll med generationsboende på ca 20 personer. Av analyser på keramikens innehåll har man ätit bland annat ärtor och odlat korn och vete till ölbryggning. Fynden är sparsamma och förmodligen har familjen vid flytten tagit med sig de flesta ägodelarna, förutom ett så kallat dosspänne i brons (se bild ovan).

Läs artikeln och se en video: http://mobil.helagotland.se/samhalle/jarnaldersby-hittat-pa-skjutfaltet-14069530.aspx

Vid utgrävningen av gården. Foto: Henrik Radhe
Ingången till mangårdsbyggnaden i söder. Foto: Henrik Radhe

Ett liknande komplex från samma period håller samtidigt på att undersökas vid gotländska Buttle av studenter och universitetspersonal. Sommarens undersökning drar snart igång, och på deras blogg finns inlägg från föregående säsonger med många fina bilder.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   
(Visited 216 times, 1 visits today)
Dela och interagera
0

Kommentera

Facebook
Facebook
Instagram
Följ oss