Domus och baracker tillhörande de romerska kejsarnas privata militär undersöks i centrala Rom

I samband med bygget av Roms nya tunnelbanelinje har arkeologer undersökt en rad platser, varav den senaste har visat sig bestå av rester efter de romerska kejsarnas privata militär. Bygganderna som återfunnits under kyrkan St John Lateran dateras till 100-talet e.kr och består av en rad baracker för soldater som organiserats intill en större bostad, ett Domus, med en central gårdsplan och tillhörande ekonomibyggnader.

Militärerna, de så kallade frumentarii, anses ha utgjort kejsarens privata militär och säkerhetsvakter med ansvar för saker såsom hot mot riket och kejsarens personliga säkerhet. Förutom välbevarade mosaikgolv och byggnadsstrukturer har arkeologerna bland annat hittat amuletter, guldringar och ett dolk-handtag i elfenben.

Foto: Italian Cultural Heritage Ministry

Läs nyheten: https://www.telegraph.co.uk/news/2018/03/08/2nd-century-007-archaeologists-discover-barracks-may-have-used/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera