Världens hittills äldsta påträffade skeppsvrak anses vara 2400 år gammalt

Skeppet som nyligen påträffats av en marinarkeologisk expedition uppges vara av ett hellenistiskt handelsskepp och uppskattas vara ca 2400 år gammalt, något som gör fyndet till det hittills äldsta som någonsin påträffas.Vraket som upptäcktes utanför Bulgariens kust är 23 meter långt och dessutom ovanligt intakt med bland annat mast och roddbänkar fortfarande närvarande. Enligt marinarkeologerna och andra forskare kommer den nya fyndet bidra med ovärderlig information om allt från skeppsbyggarkonstens historia till handelsförhållanden under den klassiska grekiska epoken.

Hittills har denna typ av handelsskepp som nu påträffats endast kunnat studeras på bland annat grekisk keramik, såsom denna vilken visar Odysseus stå emot sirenernas sång. Foto: Werner Forman/UIG via Getty Images

Läs artikeln och se en video:
https://www.theguardian.com/science/2018/oct/23/oldest-intact-shipwreck-thought-to-be-ancient-greek-discovered-at-bottom-of-black-sea

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera