Ny upptäckt indikerar att Vesuvius utbrott år 79 e.kr skedde 2 månader senare än tidigare antagits

Under nya utgrävningar som just nu pågår i Pompeji har arkeologerna påträffat en inskription i kol som nämner datumet 24 oktober. Enligt forskarna kan inskriptionen gjorts av en hantverkare eller liknande, och ger indikationer på att vulkanutbrottet som ödelade staden år 79 e.kr skett 2 månader senare.
Den primära källan till det tidigare vedertagna datumet 24 augusti, Plinius den yngres brev till Tacitus, skrevs 20 år efter händelsen och tros ha kopierats otaliga gånger sedan dess. Faktumet att olika kopior nämner olika datum mellan augusti och november gör det nya fyndet extra intressant.

Under utgrävningarna i Regio V i Pompeji har man även avtäckt flera villor med välbevarade fresker. Foto: EPA

Läs artikeln: https://www.bbc.co.uk/news/amp/world-europe-45874858

  •  
  •  
  •  
  •  
  •   
  •   

Kommentera