Deprecated: Function get_page_by_title is deprecated since version 6.2.0! Use WP_Query instead. in /customers/b/8/3/arkeloggen.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6085 Centralort med rituell funktion under Järnåldern påträffad i Östergötland – Arkeloggen

Centralort med rituell funktion under Järnåldern påträffad i Östergötland

I Ströja, utanför Norrköping, undersöks just nu vad arkeologerna tror har varit en viktig centralort med rituell funktion under perioden 400-1000 e.Kr. Bland fynden finns ett antal större hallbyggnader, exklusiva spännen och arabiska silvermynt, men även mer ovanliga fynd såsom mänskliga kvarlevor samt vapen i miniatyr vilka stärker teorin om platsens rituella funktion.

Enligt arkeologerna är platsen unik i området och den sammantagna fyndbilden tyder på att platsen varit säte för Östergötlands ledande samhällselit, jämförbar med andra kända och samtida platser såsom Helgö och Slöinge.

?? An area in Ströja, outside of Norrköping, currently being excavated is believed to have functioned as a seat of central power and ritual during the period 400-1000 AD. Among the finds are remnants of a series of hall buildings, exclusive buckles and Arabic silver coins, but also more unusual ones such as human remains and miniature weapons which lends to the theory of ritual practises being undertaken.

According to the archaeologists the site is unique in the area and the overall picture painted by the finds is a place of central social power, equal to other well-known places like Helgö and Slöinge.

Image: ©️Jessica Gredin/Sveriges Radio
Undersökningen genomförs av Arkeologikonsult. Bild: ©️Jessica Gredin/Sveriges Radio

Källor/Sources:

GP.se

SVT.se

Arkeologikonsult.se

Huvudbild/Main image: ©️Michael Lander

close

Håll Dig uppdaterad

Få en samlad översikt över veckans arkeologinyheter samt spännande innehåll som ej publiceras på hemsidan.

*Läs vår integritetspolicy