Deprecated: Required parameter $rss_url follows optional parameter $index in /customers/b/8/3/arkeloggen.se/httpd.www/wp-content/plugins/rss-feed-widget/inc/functions.php on line 307 Deprecated: Required parameter $widget_sub_array follows optional parameter $index in /customers/b/8/3/arkeloggen.se/httpd.www/wp-content/plugins/rss-feed-widget/inc/functions.php on line 307 Deprecated: Function get_page_by_title is deprecated since version 6.2.0! Use WP_Query instead. in /customers/b/8/3/arkeloggen.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6031 Mordoffer, Romersk grav samt Neolitisk trähägnad bland fynden inför höghastighetståg – Arkeloggen

Mordoffer, Romersk grav samt Neolitisk trähägnad bland fynden inför höghastighetståg

Inför byggnation av ett höghastighetståg i Brittiska Buckinghamshire har arkeologer påträffat lämningar som spänner över 3000 år, och som tyder på en plats av religiös betydelse. Bland de mer förundrande fynden finns kvarlevorna av en man som, att döma av hur hans kropp hanterats, tros ha bragts om livet omkring år 0. Mannen återfanns liggandes på mage med händerna bakbundna och arkeologerna hoppas nu att osteologiska undersökningar av skelettet ska kunna avgöra hur han gått döden till mötes.

Den nyfunna träkonstruktionen tros vara ca 4000-5000 år gammal och korresponderar med vintersolståndet.
Foto: HS2/BBC

Utöver detta har man inte långt därifrån även funnit ett 65 meter i diameter stort cirkulärt Neolitisk pålverk som korresponderar med vintersolståndet på samma sätt som bland annat Stonehenge. Enligt arkeologerna gör den sammantagna bilden av platsen att man tror den i stort har fungerat som rituellt center samt begravningsplats för högreståndspersoner under en mycket lång tid.

Den Romerska graven påträffades i en rektangulär sänka.
Foto: HS2/BBC

Bland de mer spektakulära gravarna som påträffats på platsen är en Romersk skelettbegravning där den döda har begravts i vad som förmodligen varit en träkista fodrat med ett tunt lager bly, en sed endast förbehållna de mest välbeställda.

Källa och läs mer: BBC

Huvudbild: HS2/BBC

?? Prior to the construction of a high-speed train in British Buckinghamshire, archaeologists have found remains that span 3,000 years and indicate a site of religious significance. Among the more astonishing finds are the remains of a man who, judging by how his body was handled, is believed to have been killed around the year 0. The man was found lying on his stomach with his hands tied and archaeologists now hope that osteological examinations of the skeleton will determine the cause of death.

In addition, not far from there a 65 meters in diameter large circular Neolithic wood henge that corresponds to the winter solstice in the same way as Stonehenge has been found. According to the archaeologists, the overall picture of the site suggests that it largely functioned as a ritual center and burial ground for high-ranking officials for a very long time.

Among the more spectacular graves found at the site is a Roman skeleton burial where the deceased have been buried in what was probably a wooden coffin lined with a thin layer of lead, a custom reserved only for the most well-off.

Source and learn more: BBC

close

Håll Dig uppdaterad

Få en samlad översikt över veckans arkeologinyheter samt spännande innehåll som ej publiceras på hemsidan.

*Läs vår integritetspolicy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *