Deprecated: Required parameter $rss_url follows optional parameter $index in /customers/b/8/3/arkeloggen.se/httpd.www/wp-content/plugins/rss-feed-widget/inc/functions.php on line 307 Deprecated: Required parameter $widget_sub_array follows optional parameter $index in /customers/b/8/3/arkeloggen.se/httpd.www/wp-content/plugins/rss-feed-widget/inc/functions.php on line 307 Deprecated: Function get_page_by_title is deprecated since version 6.2.0! Use WP_Query instead. in /customers/b/8/3/arkeloggen.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Dalahäst påträffad i Falun är en av de äldre bemålade – Arkeloggen

Dalahäst påträffad i Falun är en av de äldre bemålade

Vid en arkeologisk undersökning av ett tidigare kopparhanteringsområde i Falun påträffade arkeologer förra veckan en äldre dalahäst. Fyndet gjordes i Prästgårdshyttorna vid en vattenkraftskonstruktion som varit avsedd för drift av kopparhyttor, vilken har anor från medeltiden och användes fram till mitten av 1800-talet.

Arkeolog Torbjörn Holback visar upp den nyfunna dalahästen.
Foto:
Arkeologerna CC-BY

På hästen finns dekor i primärt svart och rött och eventuellt går även ett träns i prickdekor att skönja. Preliminärt anser arkeologerna att den nyfunna dalahästen kan dateras till minst mitten av 1800-talet, vilket innebär att den kan tillhöra de äldre bemålade exemplaren.

Klicka på bilden för att se SVTs reportage om dalahästen i Falun.

Huvudbild: Arkeologerna CC-BY

Källa och läs mer:

Arkeologerna

SVT.se (Video)

?? During an archaeological excavation of a former copper handling area in Swedish town of Falun, archaeologists recently discovered an older so called Dalahäst (Dala horse). The find was made in Prästgårdshyttorna in close proximity to a hydropower construction which assisted in the running of copper cabins, which dates back to the Middle Ages and was used until the middle of the 19th century.

Painted on the horse is a decor in primarily black and red and possibly a dotted pattern in the bridle area. Preliminary, the archaeologists believe that the recently found Dalahäst dates to at least the middle of the 19th century, which means it is probably one of the older decorated examples known.

close

Håll Dig uppdaterad

Få en samlad översikt över veckans arkeologinyheter samt spännande innehåll som ej publiceras på hemsidan.

*Läs vår integritetspolicy