Deprecated: Function get_page_by_title is deprecated since version 6.2.0! Use WP_Query instead. in /customers/b/8/3/arkeloggen.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Romersk barngrav med ovanligt rika gåvor påträffad i Frankrike – Arkeloggen

Romersk barngrav med ovanligt rika gåvor påträffad i Frankrike

Vid Clermont-Ferrand, centrala Frankrike, har arkeologer påträffat en 2000 år gammal och ovanligt rikt utrustad barngrav. Det gravlagda barnet tros ha varit omkring ett år gammalt och har bland annat fått med sig ett antal djuroffer, flertalet keramikkärl och glasskålar. Bland de mer ovanliga fynden återfinns en hundvalp med tillhörande halsband och bjällra i brons, samt en mjölktand från en annan äldre individ som placerats på ett snäckskal intill barnet.

Några av barnets gravgåvor. Foto: Denis Gliksman/Inrap

Enligt arkeologerna var det i den romerska provinsen Gallien brukligt att kremera de äldre individerna vid designerade gravområdet, medan barnen istället begravdes i närheten till gården. Att döma av den rika uppsättningen gravgåvor i den nyupptäckta graven i Clermont-Ferrand har förmodligen en välbärgad villa legat i närheten.

Foto: Denis Gliksman/Inrap

Fyndet anses nu vara en av de äldsta och viktigaste barngravar som hittills påträffats i landet.

Huvudbild:

Denis Gliksman, Inrap

Källor:

The Guardian

Forskning.no

At Clermont-Ferrand, in central France, archaeologists have recently uncovered a 2,000-year-old and unusually rich child burial. The buried child is believed to have been about a year old and was laid to rest together with, among other things, a number of animal offerings, ceramic vessels and glass bowls. Among the more unusual finds is a puppy with a bronze necklace and bell as well as a baby tooth from another, older individual placed on a seashell next to the buried child.

According to the archaeologists, in the Roman province of Gaul it was customary to cremate the adult individuals at designated burial sites, while the children were buried nearer to the settlement. Judging by the rich set of grave goods in the newly discovered burial in Clermont-Ferrand, an aristocratic villa was probably located nearby. The new discovery is now considered as one of the most important child burials ever found in the country.

close

Håll Dig uppdaterad

Få en samlad översikt över veckans arkeologinyheter samt spännande innehåll som ej publiceras på hemsidan.

*Läs vår integritetspolicy