Deprecated: Function get_page_by_title is deprecated since version 6.2.0! Use WP_Query instead. in /customers/b/8/3/arkeloggen.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 DNA-studie avslöjar kromosom-avvikelse hos tidigmedeltida gravlagd i Finland – Arkeloggen

DNA-studie avslöjar kromosom-avvikelse hos tidigmedeltida gravlagd i Finland

En finländsk grav från 1000-1100-talet som tidigare tolkas ha tillhöra en kvinna med tanke på dess typiskt kvinnlig klädedräkt, trots att individen även fått med sig två svärd i graven, har nu DNA-testats. De nya rönen har nu visat att individen eventuellt haft en ovanlig genetisk avvikelse där man istället för antingen XX eller XY-kromosomer istället har två X-kromosomer och en Y-kromosom, det så kallade Klinefelter-syndromet. Enligt arkeologerna som genomfört studien är några av påföljderna av syndromet hos manliga individer associerade med infertilitet, brösttillväxt och osäkerhet kring sin könstillhörighet, och forskarna teoretiserar därför kring om individen varit så kallade icke-binär. Graven har varit välutrustad och att döma av artefakterna däri har individen haft hög en social status.

A. Originalteckning av graven: © Finnish Heritage Agency. B. Illustration: Veronika Paschenko
Den gravlagda individens gravgåvor, inklusive två svärd och ovala spännbucklor. Foto: © Finnish Heritage Agency

Källor:

forskning.no

A Woman with a Sword? – Weapon Grave at Suontaka Vesitorninmäki, Finland

In Finland, a burial dating to the 11th – 12th century and which was previously interpreted as belonging to a woman due to the typically female attire, despite the presence of two swords, has now been DNA tested. The new findings have now shown that the individual may have had an unusual genetic anomaly where instead of either XX or XY chromosomes two X chromosomes and a Y chromosome make up the genome, the so-called Klinefelter syndrome. According to the archaeologists who conducted the study, some of the consequences of the syndrome in male individuals are associated with infertility, breast growth and ambivalence towards their gender-identity, and the researchers therefore theorize about whether the individual wa sof non-binary gender. The burial had been well equipped and judging by the artifacts in it, the individual enjoyed a high social status.

Sources:

forskning.no

A Woman with a Sword? – Weapon Grave at Suontaka Vesitorninmäki, Finland

close

Håll Dig uppdaterad

Få en samlad översikt över veckans arkeologinyheter samt spännande innehåll som ej publiceras på hemsidan.

*Läs vår integritetspolicy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *