Deprecated: Required parameter $rss_url follows optional parameter $index in /customers/b/8/3/arkeloggen.se/httpd.www/wp-content/plugins/rss-feed-widget/inc/functions.php on line 307 Deprecated: Required parameter $widget_sub_array follows optional parameter $index in /customers/b/8/3/arkeloggen.se/httpd.www/wp-content/plugins/rss-feed-widget/inc/functions.php on line 307 Deprecated: Function get_page_by_title is deprecated since version 6.2.0! Use WP_Query instead. in /customers/b/8/3/arkeloggen.se/httpd.www/wp-includes/functions.php on line 6078 Ur arkivet: Genetisk studie av invånarna i vikingatida Sigtuna visar på stor invandring – Arkeloggen

Ur arkivet: Genetisk studie av invånarna i vikingatida Sigtuna visar på stor invandring

Ur arkivet 24 Augusti 2018

Studien som gjorts på 38 individer, vilka levde mellan 900-1100 e.kr, är den största som hittills genomförts på ett svenskt material och visar att ca hälften av Sigtunas invånare vuxit upp utanför Mälardalen. Analyserna har gjorts på såväl män som kvinnor och tyder på att båda könen har invandrat från områden såsom dagens Norge och Ukraina. Studiens osteologiska material härrör dessutom från ett flertal olika begravningsområden där de geografiska indelningarna av olika individers gravplats även antyder att socio-ekonomiska faktorer snarare än biologisk tillhörighet har avgjort var man begravts. Resultaten från de genetiska studierna går i linje med tidigare forskningstolkningar av det vikingatida och tidigmedeltida Sigtuna som ett administrativt centrum med långväga kontaktnät.

Källor:

Pressrelease från Stockholms Universitet

Full vetenskaplig artikel i Current Biology

A new genetic study of 38 individuals from viking age Sigtuna show a great degree of immigration from places like Norway and present day Ukraine. The study involved both male and female inhabitants, of which both sexes bear traces of foreign DNA. The grave material and their respective locations also indicate that socio-economic factors, rather than genetic, governed where on the cemetery the individual was buried.
Follow the second link above to read the full article in English.

close

Håll Dig uppdaterad

Få en samlad översikt över veckans arkeologinyheter samt spännande innehåll som ej publiceras på hemsidan.

*Läs vår integritetspolicy